Wednesday, December 19, 2018

Eνημέρωση σχετικά με τις δράσεις του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών!

 1. Αρχές Οκτωβρίου η Βίκυ Τομαρά και ο Δημήτρης Τραχύλης συμμετείχαν στην ελληνική αποστολή στο Παρίσι που διοργάνωσε η Γαλλική Πρεσβεία στα πλαίσια της δράσης Mazinnov της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα όπου πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στα επιστημονικά πάρκα: Station F, Agoranov, Paris & Co. Το Επιστημονικό Πάρκο μετά την επίσκεψη προσκάλεσε το τεχνολογικό οικοσύστημα της Πάτρας να εκδηλώσει ενδιαφέρον για ενημέρωση σχετικά με την επίσκεψη και συνέχιση της συνεργασίας. Ανταποκρίθηκαν 4 εταιρίες ενώ προγραμματίζεται skype συνάντηση μέσα στο μήνα Ιανουάριο για εδραίωση της συνεργασίας.
  Μπορείτε να βρείτε το φωτογραφικό υλικό εδώ
   
 2. Ολοκληρώθηκε η φάσης της αξιολόγησης των 33 υποβληθεισών προτάσεων στο Proof of Concept (PoC) με την επιλογή προς χρηματοδότησης 3 εξ’ αυτών. Μέσα στο Δεκέμβριο πραγματοποιούνται skype και κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους συμμετέχοντες. Τέλη Δεκεμβρίου θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και θα υπογραφούν τα συμφωνητικά. Από 01/01/2019 έως 31/12/2019 θα είναι το διάστημα υλοποίησης των επιλεγμένων προτάσεων. Υπενθυμίζουμε ότι η πλατφόρμα υποβολής προτάσεων παραμένει ανοιχτή όλο το διάστημα και ο νέος κύκλος αξιολογήσεων θα πραγματοποιηθεί στα Μέσα Μάϊου.
  Μπορείτε να βρείτε το φωτογραφικό υλικό εδώ
   
 3.   Εγκρίθηκε η πρόταση ερευνητικού έργου με τίτλο «Σύστημα αύξησης της απόδοσης Φ/Β συστημάτων με τη μέθοδο της υγρής ψύξης με επιφανειακή ροή φιλμ νερού», ακρωνύμιο:PVBOOSTING και με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον κ. Κωνσταντίνο Κοκκινοπλίτη στο πλαίσιο της υποβολής της Δράση 1.b.1.2-a3 «ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΧΕΔΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ RIS3 “ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ”» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020». Το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών συμμετείχε ως υπεργολάβος με προϋπολογισμό: 33.000 ευρώ για την υλοποίηση 3 δράσεων (Συμβουλευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες και παροχή τεχνογνωσίας για την υποστήριξη των ερευνητικών δραστηριοτήτων στο πλαίσιο των ΕΕ5 και ΕΕ6, Υποστήριξη ενεργειών διάδοσης και διάχυσης αποτελεσμάτων και Εκπόνηση Μελέτης Σκοπιμότητας)
   
 4. 19, 20, 29/11/2018: στα πλαίσια του έργου BlueBoost πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τις ΜΜΕ στο τομέα της Μπλε Οικονομίας & Ανάπτυξης σε Πάτρα και Μεσολόγγι με σκοπό την καταγραφή των αναγκών τους. Μέσα στον Ιανουάριο θα πραγματοποιηθούν workshop όπου οι ΜΜΕ θα συζητήσουν & θα επιδιωχθεί να συνεργαστούν με εμπειρογνώμονες επιστήμονες, φορείς καινοτομίας, ΜΜΕ κλπ
  Μπορείτε να βρείτε το φωτογραφικό υλικό: 
   
 5. 21/11/2018: επισκέφτηκε το Velocity funds το ΕΠΠ όπου μεταξύ 11:30-1 πραγματοποίησε εκδήλωση γνωριμίας με την συμμετοχή περίπου 30 start up. Μεταξύ 1-6 μ.μ. 3 εκπρόσωποι του fund πραγματοποίησαν ανά μισή ώρα συναντήσεις με start ups του ευρύτερου τεχνολογικού οικοσυστήματος της περιοχής. Στις συναντήσεις 4 εταιρίες του Πάρκου επισκέφτηκαν το Velocity. Υπενθυμίζουμε πως το Velocity είναι το 2ο fund που πραγματοποιεί ώρες γραφείου στο ΕΠΠ. Το 1ο fund ήταν η Metavallon που επισκέφτηκε το Πάρκο 3 συνεχόμενες φορές κατά τους μήνες Μάιος – Ιούνιος – Ιούλιος 2018.
   
 6. 24-28/11/2018: η εταιρεία του ΕΠΠ Space Horizon συνοδευόμενη από την κα Τομαρά συμμετείχαν στην έκθεση Cairo ICT μαζί με την ελληνική αποστολή του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής στο πλαίσιο του δικτύου CEG COIN (Cyprus –Egypt – Greece, Collaborative Innovation Network)
  Μπορείτε να βρείτε το φωτογραφικό υλικό εδώ
   
 7. 3/12/2018: Το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών φιλοξένησε την 3η Συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής του Έργου BLUE_BOOST, με την συμμετοχή 17 ατόμων. Η συνάντηση έφερε νέες πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες του Έργου και παρείχε έντονες και εμπεριστατωμένες συζητήσεις μεταξύ των εταίρων που συμμετείχαν. Ο κύριος στόχος και το επακόλουθο αποτέλεσμα ήταν η περιγραφή συγκεκριμένων όρων για την υλοποίηση των πιλοτικών δραστηριοτήτων στις εμπλεκόμενες περιφέρειες του Έργου, ιδιαίτερα ενόψει της επικείμενης έναρξης της πρόσκλησης για τα Κουπόνια Καινοτομίας. Οι Εταίροι του Έργου είχαν επίσης την ευκαιρία να μάθουν από πρώτο χέρι για μερικές τοπικές εταιρείες spin-off που καινοτομούν με επιτυχία στον τομέα της Γαλάζιας Ανάπτυξης/Οικονομίας. Μία από αυτές είναι η TOBEA Ltd, μια άλλη καινοτόμος Startup ήταν η εταιρεία PΗΕΕ, όπου σχεδιάζει πρακτικά και χρήσιμα φυσικά προϊόντα από φύκια (Posidonia Oceanica) και επίσης πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο POS4Work.
  Φωτογραφικό υλικό:  Steering Committee​, Phee.gr - Orange Grove Patras presentation
   
 8. 04/12/2018: Το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών φιλοξένησε την 2η Διακρατική διασταυρούμενη επίσκεψη (Cross Field Visits) στις με συμμετοχή 28 ατόμων από Αλβανία, Ιταλία, Κροατία και Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του Blue Boost όπου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην εταιρεία Feedus (ιχθυοτροφές) του ομίλου Νηρέας που βρίσκεται στην βιομηχανική ζώνη Πατρών και στις εταιρίες Αυγοτάραχο ΣΤΕΦΟΣ και Αλιευτικός Συνεταιρισμός «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» που βρίσκονται στο Μεσολόγγι. Η Διακρατική διασταυρούμενη επίσκεψη αποτέλεσε ευκαιρία για τους Εταίρους του Έργου, για τους αντίστοιχους εμπειρογνώμονες της Γαλάζιας Ανάπτυξης/Οικονομίας καθώς και τις εταιρείες που έφεραν στην Πάτρα οι Εταίροι, να επισκεφθούν τοπικές εταιρείες υδατοκαλλιέργειας και αλιείας και να μάθουν για την αντίστοιχη πρακτική τους και τις σχετικές προκλήσεις και ευκαιρίες καινοτομίας.
  Φωτογραφικό υλικό: FreedusΑυγοτάραχο ΣτέφουΑλιευτικό Συνεταιρισμό Αναγέννηση