Advent Technologies: 16 χρόνια πορείας με εξωστρέφεια, στρατηγικές συνεργασίες και διακρίσεις για την καινοτομία στις κυψέλες καυσίμου

Το ΕΠΠ εγκαινιάζει την πρωτοβουλία ανάδειξης των δράσεων των φιλοξενούμενων εταιρειών του μέσα από σύντομες συνεντεύξεις των εκπροσώπων τους, με μία συνέντευξη της SVP Corporate Business Development της Advent Technologies, κ. Νόρας Γουρδούπη.

Η εταιρεία έχει μία επιτυχημένη πολυετή πορεία στην ανάπτυξη προϊόντων νέας τεχνολογίας υψηλών προδιαγραφών στον τομέα της ενέργειας, με έμφαση στις κυψέλες καυσίμου. Κατέχει στο ενεργητικό της 190 διπλώματα ευρεσιτεχνίας και σήμερα αριθμεί πάνω από 200 εργαζομένους, στην Ελλάδα, Αμερική, Γερμανία, Δανία και Φιλιππίνες.
Η Advent εισήχθη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το Φεβρουάριο του 2021 και πρόσφατα έλαβε μια ακόμα διάκριση με την προ έγκριση συμμετοχής δύο έργων της στα Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (ΣΕΚΕΕ) «Τεχνολογίες Υδρογόνου» (IPCEI Hydrogen Technology).

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη.

Η Advent μετρά 16 χρόνια λειτουργίας, στη διάρκεια των οποίων έχετε αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις αλλά και επιτυχίες. Ποιες θα ξεχωρίζατε ως μεγαλύτερες προκλήσεις/δυσκολίες στην πορεία σας, πώς ανταποκριθήκατε σε αυτές και τι θεωρείτε ότι συνετέλεσε στις μεγαλύτερες επιτυχίες σας;

Αν θα μπορούσαμε να επιλέξουμε ανάμεσα στις προκλήσεις που αντιμετώπισε η εταιρεία τα χρόνια της ανάπτυξής της θα διακρίναμε τις δυσκολίες που αφορούν στην έλλειψη οικονομικών πόρων την εποχή της οικονομικής κρίσης. Όμως, με τη σωστή διαχείριση μίας δυσκολίας, δημιουργούνται νέες ευκαιρίες. Με αυτή την κουλτούρα οι άνθρωποι της εταιρείας εργάστηκαν προς στην περαιτέρω ανάπτυξη των προϊόντων και των  νέων αγορών στις οποίες απευθύνονται αυτά και  ενίσχυσαν την εξωστρέφειά της μέσα από στρατηγικές συνεργασίες με εταιρείες και Ερευνητικά Ινστιτούτα της Ευρώπης και της Αμερικής.  

Πού θα τοποθετούσατε την Advent σε σχέση με τον ανταγωνισμό και τι είναι αυτό που συνιστά το ανταγωνιστικό σας πλεονέκτημα σε σχέση με τα δεδομένα που επικρατούν στον τομέα δραστηριότητάς σας σε Ελλάδα και εξωτερικό;

Η Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D) αποτέλεσαν έναν από τους βασικούς πυλώνες και προτεραιότητα, σε όλη την πορεία της εταιρείας. Ως αποτέλεσμα, η Advent έχει  αναπτύξει μία πολύ ισχυρή πνευματική ιδιοκτησία με περισσότερες από 190 πατέντες στην τεχνολογία κυψελών καυσίμου και σχεδιάζει προϊόντα ιδιαίτερα υψηλών προδιαγραφών με μοναδικά τεχνικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά, που μας διαφοροποιούν από τον ανταγωνισμό.

Στις 5 Φεβρουαρίου συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την εισαγωγή της ADVENT στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης με δικό της ticker. Κατά πόσο έχει συμβάλει αυτή η εξέλιξη στην ενίσχυση του brand σας και στην προσέλκυση συνεργατών και πελατών;

Η είσοδός μας στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης, συμβάλει σημαντικά στην υλοποίηση του επιχειρηματικού μας σχεδίου που περιλαμβάνει επενδύσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης και παραγωγής καινοτόμων προϊόντων και επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρείας ανά τον κόσμο. Κατά συνέπεια, η Advent έχει ένα εξωστρεφές προφίλ με συνεργάτες και πελάτες σε Ευρώπη, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Ασία. 

Τι θα συμβουλεύατε τις spin-off που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και επιθυμούν να εξελιχθούν επιχειρηματικά, με έδρα την Ελλάδα;

  • Τον σχεδιασμό καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών
  • Την αξιοποίηση της επιχειρηματικότητας ερευνητών, πανεπιστημιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών
  • Τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας  για υψηλού επιπέδου επιστημονικό δυναμικό
  • Την περιφερειακή ανάπτυξη

Τι είναι ομάδα για την εταιρεία Advent, με βάση ποια κριτήρια επιλέγετε το προσωπικό και πώς το προσωπικό αποτελεί πυλώνα για την επιτυχία μιας επιχείρησης;

H ομάδα της Advent αποτελείται από 200 εργαζομένους, διαφορετικών εθνικοτήτων, ανά τον κόσμο. Οι εξειδικευμένες γνώσεις μας, η τεχνογνωσία μας, η προσήλωσή μας στη διαρκή βελτίωση και, πρωτίστως, το πάθος των ανθρώπων μας για αυτό που κάνουμε παρέχουν τα απαραίτητα εχέγγυα για την επιτυχημένη πορεία της εταιρείας και την εξέλιξή της.

Ποιοι είναι οι στόχοι της Advent για το 2022, αλλά και μακροπρόθεσμα; Σε ποιους τομείς θα εστιάσετε για τη βελτίωση των προϊόντων και περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας;

Στην Advent στοχεύουμε στην υλοποίηση έργων που θα αφήσουν το δικό τους μοναδικό αποτύπωμα. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, αισθανόμαστε πολύ υπερήφανοι που τον  Σεπτέμβριο του 2021 τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέκριναν τη συμμετοχή δύο έργων της Advent, το Green HiPo και το White Dragon  στο πρώτο κύμα Σημαντικών Έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (ΙPCEI) «Yδρογόνο», τα οποία προ-κοινοποιήθηκαν στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

Οι κυψέλες καυσίμου μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλούς κλάδους και αναπτύσσουμε πρωτοπόρα συστήματα για τους τομείς της βιομηχανίας των μεταφορών, της ενέργειας και της συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας σε οικοδομικά κτίρια.

stay informed!

Subscribe to receive our latest news and notifications

Evangelia Gralista

Web Design Internship

Evangelia Gralista from Trikala,Greece is in her senior year at University of Patras in the department of mathematics. She is currently working as a web design intern at Patras Science Park (PSP).

Vicky Tomara

Development Director

Vicky studied Business Administration at Athens University of Economics and Business and she got a M.B.A. from University of Patras. Her experience and background focus on supporting businesses-academia partnerships. Especially, she has been primarily activated in innovation supporting tools, while she worked in the past as an economist and research project manager in the industry. She has a good knowledge of the Greek innovation ecosystem actors, including academia, research institutes, regional and central governmental organizations, entrepreneurs and industry. She contributed to the launch and development of the Innovation and Technology Transfer Office of the University of Patras where she served as a Technology Transfer Consultant for 4 years. She acted as the principal organizational officer on behalf of the University of Patras for the 1st, 2nd and 3rd Patras IQ Innovation Exhibition. Also, she contributed to the launch and development of the Technology Transfer Office of Patras Science Park and she involved in the building of the collaborative network between both CERN procurement and CERN Technology Transfer Group with the Greek start up community & enterprises. She is currently the Development Director in Patras Science Park, she is member of the Advisory Board of the Proof of Concept and she participates in the selection committee in various regional innovation competitions.